Biramo restoran preporuke Virtualnog sajma poljoprivrede za maj 2016.

Kada jedan obimom mali, a kreativnošću svakako poseban restoran ostavi za sobom toliko priča kao što je slučaj sa novosadskim Jatakom, onda je jasno zašto se sa toliko nestrpljenja očekivao sledeći korak njegovih kreatora.

 

restoran Zak
restoran Zak

restoran ZakSada u prostoru koji širinom i zasebnošću omogućava da se kuvari razmahnu, a gosti u potpunosti prepuste gastronomskom uživanju, Zak okreće sasvim novu stranicu gastro priče koja nadilazi lokalne okvire. Garancija za to svakako je tandem koji umešno i uspešno stvara skladan spoj kreacija u tanjiru i aroma u čašama, Branislav Zakić i Nebojša Vukašinović. 

Kuća u Šafarikovoj sa prelepom baštom, zasebnim parkingom i vinskim podrumom koji funkcioniše i kao vinski bar, obavezno je odredište za sve gurmane i istraživače moderne fusion kuhinje i hedoniste uopšte. Ono što kuhinja u Zaku čini osobenom jeste jednostavnost u slaganju sastojaka, njihov prefinjeni balans koji u tanjiru stvara intrigantan spoj boja i struktura, dok na jeziku i nepcima ostavlja niz uzbudljivih senzacija.
Ukoliko ručak tradicionalno otvorite supom, ovdašnja kremasta čorba od vrganja (u ponudi su i one od celera, bundeve, spanaća, plavog sira) ima neponovljivu aromu. Sledeći korak svakako namenite nekom od startera, karpaćo od brancina i limete donosi nežan a raskošan ukus ribe, restoran Zakdok je mus od kozjeg sira, poslužen na rukoli, naprosto fenomenalan.
Penast, a punog ukusa, mudro "suprotstavljen" oporom ukusu rukole, mami uzdahe otvarajući dilemu da li sledeći put ostati u istom domenu ili probati varijantu sa plavim sirom ili pilećom džigericom. Ništa manja dilema ostaje i kada se zaputite kroz glavni meni gde je teško odlučiti se za neki od specijaliteta sa ribom ili mesom. Repovi black tiger škampa u sopstvenom sosu ili pačetina, poslužena sa pireom od celera u zanosnom sosu od porta, kao i u formi salate sa narandžom, nose elegantno prožimanje slano-slatnik ukusa. Koliko na planu ukusa, tako i u restoran Zakpogledu serviranog na tanjirima, ovim jelima dominira harmonija bez suvišnih ukusa i dodataka.
Degustacija bajara (savršeno tanki goveđi file) u izražajnom sosu od smrčka, kao i efektne oso buko sa fetučinima potvrđuju stilsku ujednačenost u svakom segmentu menija. Zavodljivi čokoladni listići filovani musom od bele čokolade sa raguom od višanja, raskošno nežni mil fei sa jagodama, tek formom nešto klasičnije bejlis i kesten torta sa sosom od kuvanog vina i štrudla sa jabukama sa sladoledom od vanile, atraktivo uokviruju ponudu.
restoran ZakSveukupnim ugođajem, u svakom detalju, ovo mesto posvećeno je kompletnom i kompleksnom uživanju u onome što vam je posluženo, a prepuštanje svim čulima i pravcima vaše gastro imaginacije se podrazumeva.

Rezervacije:
063 198 97 47, Šafarikova 6 / Novi Sad / Srbija